انواع حمل و نقل دریایی
حمل و نقل دریایی با توجه به برخی نکات، به روشها و انواع متفاوتی تقسیمبندی میشود. از مهمترین انواع حمل و نقل با استفاده از کشتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1 – روش کراس استافینگ (Cross Stuffing)
روش کراس استافینگ یکی از انواع روشهای حمل و نقل دریایی است. این روش زمانی کاربرد دارد که بندر مقصد، توانایی و امکانات لازم برای پهلو گرفتن کشتیهای بزرگ را ندارد. به همین دلیل لازم است که کالاها از یک کشتی به کشتی یا کشتیهای دیگر منتقل شوند و به بندر مقصد رسانده شوند. باید بدانید که این روش به صورت برعکس هم انجام میشود.
یعنی از بندر کوچک مبدأ، کالاها را روی کشتیهای متفاوت بارگیری میکنند و در بندر بزرگ دیگری آنها را به کشتی بزرگ باربری منتقل میکنند. از دیگر موارد استفاده از روش کراس استافینگ برای دور زدن برخی تحریمها است. کشورهایی مانند ایران که درگیر تحریم هستند با استفاده از این روش میتوانند برخی از کالاهای موردنیاز خود را وارد کنند.
2 -روش چارترینگ
در برخی مواقع بنا به دلایل متفاوتی مانند حجم زیاد کالا، عدم وجود بستهبندی خاص یا بسیاری موارد دیگر، نیاز است که کشتی باربری را به صورت کامل اجاره کنند. در این مواقع باید از روش چارترینگ یا اجاره کامل کشتی استفاده کرد.
3- روش ترانسشیپ (Transshipment)
همه کشورها به آبهای آزاد دسترسی ندارند. به همین دلیل یکی از انواع حمل و نقل دریایی به نام ترانسشیپ به وجود آمده است. در این روش بارها به بندری نزدیک به مقصد رسانده میشوند و از آنجا توسط روشهای حمل نقل زمینی یا هوایی به مقصد رسانده میشوند.
–4روش گروپاژ
یکی دیگر از انواع روشهای حمل و نقل دریایی، روش گروپاژ است. در این روش کالاهای یکسانی که تولیدکنندگان یا فروشندگان متفاوت اقدام به صادرات آنها کردهاند روی یک کشتی بارگیری میشوند. در این مواقع صاحب کشتی یا شرکت حمل و نقل اقدام به دریافت بارنامه گروهی برای تمام کالاهای یکسان میکند.
-5 روش فله
برخی از کالاها به صورت فله و بدون بستهبندی جابهجا میشوند. این کالاها انواع متفاوتی دارند که هر کدام توسط کشتیهای مخصوص به خود جابهجا میشوند. از مهمترین کشتیهایی که اقدام به جابهجایی کالاهای فله میکنند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
–1 کشتیهای مخصوص کالاهای خشک
کشتیهایی که مخصوص حمل و نقل کالاهای خشک هستند، انبارهای تو خالی روی عرشه این کشتیها جای قرار گرفتن کالاهای متفاوتی مانند گندم، ذرت، سویا و سایر غلات است. البته کالاهای دیگری را نیز میتوان توسط این کشتیها جابهجا کرد.
-2 کشتیهای مخصوص مایعات
به کشتیهای مخصوص جابهجایی مایعات به صورت فله، تانکر نیز میگویند. مایعات متفاوت را در مخزنهای این کشتیها میریزند و کار جابهجایی آنها به این شکل انجام میشود. کشتیهای مخصوص حمل و نقل مایعات به چند دسته اصلی تقسیم میشوند. این دستهها عبارتند از:
تانکر حمل نفت (Oil Tanker)
تانکر حمل گاز مایع (LNG) و (LPG)
تانکر حمل مواد شیمیایی (Chemical carrier)
)بزرگترین عیب استفاده از روشهای حمل و نقل دریاییريال زمانبر بودن آن است(